WOLVON terug met nieuwe LP ‘ease.’

On maart 23, 2017

Tweede album Gronings noiserock trio op 13 april bij drie samenwerkende labels.

WOLVON is terug van nooit weggeweest.

Het noiserock-trio, dat zowel muzikaal als organisatorisch -twee kernleden zijn tevens actief als semi-nomadisch concertplatform Lepel Concerts- al jaren zijn stempel drukt op de scene in Groningen, komt in april met tweede album ‘ease.’ Het is het eerste nieuwe werk van de band sinds december 2015, toen de single ‘Notice / Cymbals’ verscheen als cassette. De nieuwe plaat wordt op 13 april aanstaande uitgebracht door drie samenwerkende Groningse labels. Presentaties zijn er in Groningen, Amsterdam en Rotterdam.

WOLVON bestaat alweer zes jaar. Sinds 2011 verscheen een album, een 12” EP, drie (split-)singles en een handvol cassettes. Er werd veelvuldig getourd, in binnen- en (acht) buitenland(en). Een drummer ging, een drummer kwam. Hoogtepunten als wilde floorshows in ramvolle Melkweg, VERA en Tivoli gaan hand in hand met dieptepunten, of dat halsoverkop gecancelde optreden op een Ottomaans fort in Bosnië. Zoals het gaat. De meeste bands bestaan niet eens vijf jaar.

Want in Groningen gaat de tijd langzamer dan in de rest van het land. Een gegeven dat merkbaar is als je richting het Noorden reist; de heenweg duurt altijd langer dan de terugweg. De film ‘Only Lovers Left Alive’, over twee eeuwenoude vampiers, is geschoten in Tanger, maar het oorspronkelijke script speelt zich af in Groningen. De mannelijke protagonist is een oude rocker met de eeuwige vampieren jeugd, die klassieke gitaren verzameld en zijn dagen slijt in morsige, bruine kroegen. Onmiskenbaar.

De bekroonde soundtrack, bovendien, werd ingespeeld door Jozef van Wissem; begin jaren ’90 uitbater van kraakhol De Klok(!) in de Uurwerkers(!)gang in Groningen. Diezelfde Van Wissem verruilde de stad voor New York om aan zijn “wild sort of life” te ontsnappen. Groningen, de stad waar Brood eeuwig jong bleef. In het Gronings spreekt men bij sterven van ‘oet de tied goan’. Enfin, QED.

Of deze tijdsflux nou veroorzaakt wordt door de  gasboringen van de NAM, de 24uurs-horeca of de geheime ingrediënten van de eierbal, het doet niet ter zake. De stad blijft een ideaal ecosysteem voor de muzikant. Ver genoeg van de industriële Randstad en centraal genoeg in zijn eigen Noorderlijke ruimte. Tijd ook voor bands om tot volle wasdom te komen. WOLVON is zo’n band.

Daarom wordt ‘ease.’ uitgebracht door drie samenwerkende Groningse labels: Graanrepubliek Records, Tartarus Records en Subroutine Records.  Het album verschijnt op 13 april op CD/LP/cassette. Eén en ander gaat vergezeld van drie release-shows in Amsterdam, Groningen en Rotterdam. >> bestel hier

shows:

20 apr – OT301, Amsterdam (releaseshow, with Repetitor & HWRH)
21 apr – VERA, Groningen (releaseshow, with Korfbal)
22 apr – WORM, Rotterdam (with Repetitor, Coals & Cocaine Piss)
17 aug – Ekko, Utrecht (with Preoccupations)